Lessen

Welkom op de website van Sachiyo Hayashi, de praktijk voor fluitles in Hoorn. Je kunt ook fluitles nemen bij jou thuis in Amsterdam Buitenveldert of Amstelveen.

De lessen zijn in principe individueel, maar op verzoek zijn ook groepslessen mogelijk.

Leerlingen van alle niveaus zijn welkom, van absolute beginners tot diegenen die naar het conservatorium willen. Kun je geen muziek lezen? Dat is geen probleem. Je kunt tegelijkertijd muziek leren lezen en fluit leren spelen.

Als je erover denkt om les te gaan nemen, krijg je eerst een proefles. In die les kun je bekijken of het bevalt. Je hoeft daarna pas te besluiten wat je wilt doen.

Je kunt een fluit vasthouden vanaf ongeveer 8 jaar oud. Voor jongere kinderen is er een fluit met een gebogen kop en/of een pijperfluit beschikbaar die zij gemakkelijk kunnen vasthouden. Volwassenen zijn natuurlijk ook van harte welkom.

De lessen worden niet alleen op een fluit gegeven die ook in de moderne orkesten wordt gebruikt, maar ook op een barokfluit en klassieke fluit, de voorlopers van de moderne fluit.

Neem contact met mij op als je verdere vragen hebt.

Instrumenten

Dwarsfluit(Böhmfluit)

De zilveren (of soms ook wel de gouden!) fluiten, die in de moderne orkesten worden gebruikt, worden “Böhmfluiten” genoemd om ze te onderscheiden van andere typen fluiten. Je kunt zo’n fluit huren bij “Matthew’s Muziek” winkel. Zie "Fluit huren".

You can rent one from “Matthew’s Muziek” shop. Please refer to “Flute Rental”.

Traverso

Deze fluit is in de Barok in gebruik, b.v. door J.S. Bach. Barokmuziek voor de fluit werd speciaal voor dit type instrument geschreven. De traverso is van hout en het geluid is warm en melancholisch.

Als je met lessen begint kun je een traverso huren, maar het is beter om er snel een te kopen.  Omdat traverso’s van hout zijn en met de hand worden gemaakt heeft elke fluit zijn eigen karakter, ook ingeval ze door de zelfde bouwer zijn gemaakt. Het is daarom beter voor je muzikale en technische ontwikkeling om zo snel mogelijk op je eigen fluit te kunnen spelen.

Klassieke fluit

Deze fluit is in de Klassieke periode in gebruik, b.v. door W.A. Mozart. 
Er zijn meer gaten en kleppen aan toegevoegd. Het geluid is minder vol maar wel steviger en doordringender.

Pijperfluit

Kleiner dan de gewone dwarsfluit, dus gemakkelijker om vast te houden. Ik gebruik het met de kleinere kinderen.

Fluit huren

Het is mogelijk om een splinternieuwe Yamaha Y211 fluit te huren bij een muziekhandel. Dat kan voor €125 voor 6 maanden (per februari 2022). Er zijn goedkopere fluiten te huur, maar ik raad je aan om met een goed instrument te beginnen. Met een fluit van mindere kwaliteit word je beperkt in je vooruitgang en heb je uiteindelijk meer reparatiekosten.

Na 6 maanden kun je ervoor kiezen de fluit te kopen of verder te huren. Het huurcontract kan echter maar één keer worden vernieuwd. Na een jaar huren ben je verplicht de fluit te kopen of terug te geven.

Voor meer informatie zie: https://www.matthewsmuziek.nl/en/rental

Huur en aanschaf moet via de docent worden geregeld.

Biografie

Sachiyo Hayashi werd in Japan geboren en begon haar muzikale opleiding op vierjarige leeftijd. Zij studeerde de moderne fluit op de Tokyo National University of Fine Arts and Music en verwierf daar de graad van Bachelor of Music. 
Vandaar ging ze naar Engeland om haar studie voort te zetten. Daar studeerde ze aan het Royal College of Music en het Royal Northern College of Music. Tegelijkertijd ontstond haar belangstelling voor de authentieke uitvoering van muziek. Bij beide Colleges verwierf zij cum laude het postdoctorale diploma.

Na haar studie was zij als Artist in Residence verbonden aan de European Mozart Academy in Polen. Dit leidde tot een prestigieze beurs van het Japanse Ministerie van Culturele Zaken waarmee zij bij Barthold Kuijken op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag traverso kon gaan studeren. Hier behaalde ze haar masters diploma. 

Sachiyo is actief als kamer- en orkestmusicus en geeft les op zowel de moderne fluit als de traverso. In Nederland, waar ze nu woont, treedt ze regelmatig op met orkesten die op authentieke instrumenten spelen.

Contact

Voor meer informatie, maak alsjeblieft gebruik van onderstaand formulier.